40. Nap – 05.26.

Megtett tav: 35 km

A nap nem indult jobban mint ahogy a tegnapi befejezodott, sot. Felhoben ebredtem, ami azt jelenti, hogy nem csak hideg volt, de ha fenyofak alatt voltam, olyan volt, mintha esne az eso. Valamiert a fenyok osszegyujtik a nedvesseget es lecsopog a tuleveleikrol a viz. A satram persze fenyo alatt volt igy csurom viz lett reggelre. Kesobb kicsit jobb ido lett, kiertunk a felhok kozul.

A ma delelotti vizforras utan hivatalosan 60 km-en keresztul nem volt viz. Ez nagyon sok, nincs is annyi kapacitasom (palack es hely teren), hogy ekkora tavra betarazzak vizzel. A mindenki altal nagyon veszelyesnek tartott ‘cache’-el terveztem, de hiaba veszelyes, mindenki ezzel tervezett. Nem tudtunk/akartunk 10+ liter vizet magunkkal vinni igy a sivatagi resz vege fele. Mar irtam ezekrol a trail angelek altal karban tartott helyekrol, ahova muanyag palackokban vizet visznek. Vannak megbizhatoak, amik kozel vannak varoshoz vagy jo a terero a kornyeken. Ez most nem ilyen volt. Ez azért veszelyes, mert ha elfogy a viz, csak keson tudjak kommentelni (facebook csoportokban) az arra jarok. Errefele pedig nem nagyon volt terero, a legutolso komment 5 napos, azaz nagyon regi. Cache-k kozott itt kb 20 km volt, tehat gondban vagyok ha az egyik, netalan mindketto epp kifogyott.

Szerencsenk volt, mivel szombaton jartunk ott és pont aznap toltottek fel a palackokat.

Elhaladtam nehany tehen mellett (az egyik egeszen addig kovetett, amig ki nem kapcsoltam a Die Toten Hosen-t, amit epp hangosan hallgattam – biztos szereti a nemet rockot), majd az 1000 km-t jelzo felirat mellett. Mar csak kicsit kell menni, es megvan a Kektura tav. Eleg hosszu az a Kek…

A labam sajnos tovabbra sem akart engedelmeskedni, a nap masodik feleben nagyon lassu voltam. Egyesevem szamoltam a kilometereket a kinezett foldutig, ahol allitolag voltak satorhelyek, bar egy kicsit szeles kornyek. Akkor kezdtem el megijedni, mikor a szel nem hogy nem allt el, egyre erosodott ahogy kozeledtem a cel fele, es amikor megerkeztem, senkit nem lattam. Legalabb 4-5 embernek kellett volna itt lennie, akikkel napkozben megbeszeltuk, hogy ez lesz a cel este. Mivel a labam miatt eleg lassu voltam utolsokent erkeztem, mar kozel volt a naplemente. Semmi erom nem volt tovabbmenni, megprobaltam felallitani a satrat egy bokor moge. Ugy tunt sikerul, aztan egy nagyobb poff ugy kapta fel a satrat, hogy utana kellett rohannom. Nagyon puha homokos volt a talaj, eselytelen volt satrat allitani. Ilyenkor amit tehet az ember, hogy cowboy campingel. Igy nevezik azt, amikor a szabad eg alatt alszol minden egyeb nelkul (sator/fuggoagy/stb).

Ehhez nagyon nem volt kedvem, mert ilyenkor tenlyeg mindennek ki vagy szolgaltatva: pokok, skorpiok, hangyak, kigyok, hogy csak azokat emlitsem amik tudnak artani, de meg egy csomo minden rad tud maszni ami csak szimplan kellemetlen. Ezektol tenyleg megved a sator, mig pl egy medvevel vagy pumaval szemben csak a biztonsag erzete van meg, a sator semmit nem er. Ki akartam probalni egyszer, de nem itt es nem most. A kimerultsegtol, a fajdalomtol, a cowboy camping gondolatatol, es attol tenytol hogy hiaba terveztem behozni magam a blog lemaradassal megint csak egyre tobbet nem tudok megirni, a konnyeimmel kuszkodve paktam ossze a satrat, raktam mindent vissza a helyere es vettem elo a fejlampamat. Sajnos a fejlampam nem a legjobb, valamiert (gondolom penzugyi megfontolasbol) anno nem figyeltem a lumenre. Egy ejszakai turara vettem amire el sem mentunk, de nem ruhaztam be ujra. Ha nem konkretan az osveny mellett van a satorhely eselytelen lesz eszrevennem. Marpedig a kovetkezo nehany hely (3-at jelzett az app) teljes sotetedes elott mar minden bizonnyal foglalt, csak en 5 emberrol tudok aki innen tovabb indult.

Nem volt mit tenni, tovabb indultam. Voltam mar maskor is siras hataron, de ugy voltam vele, hogy csak ertekes sokat es vizet vesztenek, amiket nem tudom mikor tudok potolni igy nem engedtem meg magamnak. Most volt nalam viz es sokfele kaja is, igy nem volt gond. Valoszuleg ilyen helyzetben kellett volna arra jutnom, hogy haza akarok menni a kenyelmes agyba a tegla lakasba, de nem, ez meg keves. Igazabol ezert (is) jottem, hogy kicsit kikeruljek a komfort zonambol.

Talaltam egy helyet egy joshua tree alatt nem sokkal az elso jelzett satorhely elott, nem is fert el rendesen a sator, de azert megprobaltam. Szelvedettebb volt a volgy, de meg puhabb a homok. Az elso fuvallat felkapta a satrat. Itt mar tudtam, hogy nincs mas valasztasom: cowboy camping.

Ha ezt a kepet a Blaha aluljaroba raknank be, egeszen mas lenne a tarsadalmi megiteles, azt hiszem. Nade kikerek magamnak mindenfele parhuzamot, nekem vannak turabotjaim!

Barmennyire odzkodtam a szabad eg alatt alvastol, meglepoen jo volt. Van valami megnyugtato erzes abban, hogy ki vagy szolgaltatva a termeszetnek. Talan az, hogy igy teljesen a reszeve valsz, ezt az erzest pedig az atlag ember mar nagyon regen elfelejtette, talan sosem erezte.

One thought on “40. Nap – 05.26.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.