53. Nap – 06.08. – Forester Pass

Megtett tav: 28 km + 2 off trail

Mint emlitettem, most mar midenhol van viz. Ez ket dologgal jar egyutt: szunyogok es ‘river crossing’. A masodik veszelyes is lehet, ez a folyon atkeles. A havas hegyekben mikor olvad a ho nincsenek hidak, mashogy kell megoldani az atkelest. A PCT alapvetoen nem veszelyes, mint lattatok nagyon sok ebmer es szolgaltatas segiti a turazokat. Tavaly azonban megis meghalt 2 lany, folyon atkeles kozben. A PTCA hivatalos tajekoztatot is kiadott a temaban. Iden teljesen mas a helyzet, a tavalyi ev a ‘tuz es jeg’ eve volt, extrem sok hoval es ezzel egyutt arado folyokkal. Iden itt a deli reszen az atlag hoszint 30%-a volt csak, de a teljes atlag is 50% korul van. Ettol fuggetlenul nem jo egyedul haladni, igy Pirate gyakrabban megvar. Neha alacsony a vizszint es koveken at lehet ugralni, neha vannak fak amiken at lehet maszni. Neha nincs mas valasztas, mint az, hogy bele kell gazolni es atkelni. Itt is megvannak a technikak. A combkozepig ero viz mar lehet veszelyes, a terdig ero meg biztonsagos. A sodrasiranyra atlosan kell allni, a taska derekovet ki kell csatolni, ha elesnel ne huzzon le a viz ala. Eros sodrasu folyokon egymasba kapaszkodva, tobben erdemes atkelni, a folyok vizszintje reggel kisebb, mert ejszaka visszafagy a ho, delutan nagyobb mert a nap megolvasztja a fenti havat.

Itt az elejen meg kis bemelegito atkelesek vannak, de nem art a gyakorlas. Taskaval teljesen mas koveken ugralni es reggel a viz neha meg ra van fagyva a faagakra. Leelenoriztem az osszes atkelest a Forester Passig, ameddig el terveztunk ma jutni. Lelkesen vettem at a rozsaszin tescos csoda cipoket amiket tengeri cipokent arultak, mar kinottem, nem kenyelmes, de nagyon konnyuek igy vegigcipeltem oket a sivatagon, hogy vegre hasznalhassam oket. 4 folyo is volt, kettonel nem volt ugralos opcio, bele kellett menni a jeghideg vizbe.

Del korul mar kozel voltunk a Forester Passhoz, amirol igazabol nem tudtam, hogy micsoda, de a tura elejetol mindenki arrol beszel, hogy ez a legveszelyesebb atkelo. Ez a hivatalos osveny legmagasabb pontja, 4000m.

Megalltunk ebedelni, mielott nagyon kozel ertunk volna. Mar a fahatar felett voltunk, mindenhol csak kovek es nehany helyen ho volt. A szel egyre hangosabblett es fel ora alatt a semmibol ez a felho alakult ki. (Spoiler alert: semmi nem lett belole, elindult a felho mas hegyek fele.)

Kicsit elkezdtem aggodni. A terv az volt, hogy hiaba ertunk ide koran, a hegy aljanal satrazunk es reggel olyan koran megyunk at amennyire csak lehet, mert a megfagyott havon konnyen lehet haladni microspike-kal. Nem tudtuk mennyi ho van a hegy eszaki oldalon, de valoszinuleg sokkal tobb, mint a delin, ahol voltunk.

A legutolso ‘Pass’ csak egy osveny volt lefele a hegyrol. Mikor beertunk egy volgybe es mindenhol szemben hegyek voltak, mar gyanitottam, hogy itt majd at kell menni valamelyiken.

A zold nyil a pont ahol atertunk a gerinc masik oldalara, a paca jeloli a reszt ahol az osveny kanyargott. Innen nem ijeszto, a hegy labatol nezve egeszen az volt. Majdnem fuggoleges sziklas hegyoldal, egy reszen hoval, amiben a labnyomok lentrol is latszottak. a fagyott ho itelokepessegem szerint legalabb fixen oda van tapadva, a megolvadt ho viszont barmikor megindulhat. Ugye? Hat pedig, nincs mas valasztas, nincs kedvem 3800m magasan minden vedelem nelkul viharban lenni, a sator nem segit. Vart ram egy veszelyesnek itelt nem sok, 30m havas resz, es a tuloldalon valoszinuleg ‘postholing’, amirol mindjart irok. De inkabb ezeket valasztom, mint a vihart es a felelmeim tovabbra sem iranyithatnak, igy mentem tovabb. Egyszer elmentem pisilni, Pirate elkerult. Mit nekem 3800m es oxigenhiany, 15 kilos taska, ugy suhantam elore mint amikor a Gellert hegyrol lefele szoktam futni. Csodas dolog ez az adrenalin. A hegy labanal az osveny sokszor eltunt a hoban, negykezlab masztunk fel a sziklatombokon, amikrol csak remeltem, hogy eleg stabilak. A motivacio is megvolt, korabban lattam Roostert es Horsiet, ok is ma mentek at itt nehany oraval elottem. Egy lo ma megcsinalta, akkor nekem is menni fog.

Szerencsere eleg stabilan at lehetett haladni a havas reszen, a kilatas amugy gyunyoru volt mindentol fuggetlenul lent is es fent is.

A tuloldalon, mint sejtettem, postholing vart rank. Nem tudom van-e magyar megfeleloje ennek a szonak, azt nevezik igy amikor a ho megolvad es amikor lepsz belesullyedsz a hoba. A ho lehet nagyon mely (tobb meter) es lehet barmi alatta: meg tobb ho, sziklak, vagy epp egy patak. A vizes hotol amugy is elazik mindened, igy mar vizes voltam, de nem orultem, mikor patakba leptem. Hiaba cserelgettem delelott a cipomet. Volt, hogy a cipo benne maradt a lyukban, ugy kellett kiasnom.

Mennyire lehet lesullyedni? Ennyire:

Napi fun:

Mivel tudtam, hogy nemsokara varosba erek igy minden erofeszites ellenere elveztem, jo moka volt. Lassan haladtunk, az osveny sem volt meg sok helyen (a hotol nem latszik, a labnyomok meg veletlenul sem visznek jo iranyba) es ujabb river crossing is vart rank, ahol mar siman cipoben setaltam at, ugy is csurom vizes volt mindenem.

Az alvo cuccaim a taskaban szarazok voltak, igy este hideg volt (itt a Sierrakban a satorban szokott 0 fok lenni reggelenre, ergo kint boven fagypont alatt van a homerseklet), de a sator es a halozsak ismet melegen tartott.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.