67. Nap – 06.22. – Zero – Yosemite Valley

Bar a nemzeti park teruleten voltunk, maga a Yosemite Volgy a hires sziklakkal masfel ora kocsival egy iranyban. Pentek volt, a buszok csak hetvegen jarnak igy nem maradt mas lehetoseg mint a stoppolas. Na jo, ne fogjuk a buszokra, amugy is az ingyenes stoppolast valasztottam volna. Igy lehet erdekes emberekkel talalkozni. 3 fuvarral jutottunk le (Surgeon es Mouse tarsasagaban), egy hegymaszo srac lakassa alakitott furgonjaban (a ‘foldon’ ulve,

egy mernok turazo sraccal, aki a felesegevel mar bejarta a fel vilagot (nem volt idosebb nalam) es epp keszulnek Uj-Zelandra koltozni, ill. egy a parkban dolgozo alkalmazott kocsijaban.

Jo turazo modra vajon hogy neztuk meg a latvanyossagokat? Az ingyenes shuttle buszbol, ami korbevitt a legfontosabb reszeken 20 perc alatt. Az igazat megvallva ez a hely gyonyoru, sokkal tobbet er, mint az a par ora amit eltolthettem itt. Minek jojjek ide, gondoltam tegnap, annyi hegyet, hegylancot lattam az elmult napokban/hetekben, nem tud mar meglepni annyira a termeszet. Tevedtem. Ez a hely egy csoda, mint egy elvarazsolt vilag. Kalifornia felhotlen kek ege teljesen mas volt a sivatagban, a magas Sierraban, es itt, ahol festmeny-szeru hatteret adott a magas sziklatomboknek. Erdemes lenne megnezni melyik nevezetessegre honnan a legjobb a kilatas, felmaszni oda es tobb napot eltolteni a legjobb helyek felkeresesevel. Majd talan egyszer. Most a volgybol neztem meg mindent amit lehetett, mivel jo kepek nem szulettek berakok par kepet a netrol, csak hogy lassatok erdemes ide eljonni. Ja, meg veletlenul se hetvegen gyertek. Ez az egyik, ha nem A leghiresebb nemzeti park az USA-ban, tehat tomegre keszulni kell. Ha nem akartok sok embert latni egy nap alatt gyertek a PCT-re :).

Latkep az El Capitannal:

Yosemite vizeses, as USA 2., a vilag 6. legmagasabb vizesese:

yosemitehikes.com-upper-yosemite-falls-1920x1080

Half Dome:

half-dome-yosemite-valley-visitation

Koran vissza kellett indulnunk meg 5 elott, mert a park belseje fele stoppoltunk, nem hagyhattuk az utolso pillanatra amikor mar senki nem jar felfele. 2 fuvarral egesz konnyen feljutottunk, pont lekestem a grill nyitvatartasat. Kicsit karpotolt egy ujabb trail magic, suti es mandarin formajaban amit egy korabbi PCT turazo hozott. O most azt tervezi, hogy megcsinalja a nagyon-nagyon neheznek szamito ‘ High Sierra Route’ utvonalat.

Itt nincs osveny, csak egy konyv eleg reszletes tajleirassal es terkeppel, hogy mikor merre haladj, keresztul a vadonon. Haladj a to mellett keleti iranyba es megerkezel magas sequoia fak koze, stb. Nem art elegge magas szinten ismerni az angol szokincs egy bizonyos reszet, kulonben nem tudod hogy fakat, koformaciokat vagy epp egy madarat keress egyes helyeken. Ahogy neztem a szoveget nekem meg nem artana szotaraznom mielott elindulnek egy ilyenre :). Regen a PCT-t is sokan konyvvel csinaltak es azota is visszasirjak a ‘regi szep idoket’. Ezt kicsit indokolatlan erzem mert az osvenyt nagyon egyszeru kovetni, nem kell hozza semmilyen konyv. Az mar teljesen mindegy, hogy papir terkeprol, szoveges leirasbol vagy az appom terkeperol olvasom le, hogy az elagazonal melyik egtaj fele kell fordulni. Hol vannak Europaban az ilyen izgi termeszetjaro utvonalak??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.