113. Nap – 08.07.

Megtett tav: 39 km

Delelott a hegy labanal gyonyoru hideg patakbol szereztem vizet. A fenti honak koszonhetoen jeghideg volt.

A fustbol most hatarozottan kifele jovok. A Crater Lakenel hiredeto tablakat kirako neni szerint az esti satorhelyem volt a vege, de azert meg latom.

Ezt jo, hogy nem lattam korabban, a latohatar boven 1 merfold alatt volt neha…

Ennel magasabban mar nem leszek a tura soran. 2304 m.

3000 km. Az elso nagyon lassan telt, talan masodik is. Ez a 3. eleg gyorsan elrepult.

Egy kicsit bovebben a viz temarol: kerdeztetek hogy szurok vizet, honnan van vizem altalaban.

A vizszures vegtelenul egyszeru. Sawyer squeeze vizszurom van, ezt minden normal palackra ra lehet tekerni. Viz a palackba, ra a szuro majd vagy kozvetlenul a palackbol megiszom, vagy masik palackba szurom. Jar alapbol sok tartozek a szurohoz, ezektol nagyon hamar megszabadultam. Egyedul a muanyag osszenyomhato palackokat tartottam meg, ezzel novelve a vizkapacitasomat. Nem foglalnak nagy helyet, mint a sima vizes palackok, es a szures is egyszerubb. A vizes palackokba folyton levegot kell engedni es tobb ero kell az osszenyomasukhoz. Ez a palack mar a tura eleje ota velem van.

Pont most akarja a CC behozni a markat Magyarorszagra. Itt mindenki ezekkel maszkal mert eleg strapabiroak es konnyuek. Dedikalt vizes palackkal csak a dayhikerek turaznak, az tul nehez. Sajnos a Sawyer osszenyomhato palackjai hamar tonkremennek, ilyenkor kell atternem a vizes palackbol szuresre.

Az elso ketto ota nem vettem ujat, de mar vagy a 6.-at hasznalom. Sokan nem szeretik ezeket hasznalni, es hiker boxba dobjak oket.

Sokfele szuro letezik, ez pl UV-val fertotlenit, az enyem mechanikus. 0.1 mikros membranja minden bacit kiszur, es talan vannak ennel kisebb virusok a szabad vizekben, de ezek nem gyakoriak. Ha jol karban tartom nincs korlat az elettartamon. Karban tartast alatt a visszaszurest ertem. Van erre egy eszkoz az alapcsomagban, egy ??? (num tudom mi a neve), de lehet venni egy masik eszkozt amivel barmilyen mas palackkal vissza lehet szurni. Kaptam egy ilyet meg indulas elott Scout&Frodonal egy nemet lanytol. Kisebb es konnyebb mint az eredeti alap eszkoz, igy mindig nalam van. Az ???-t sokan eldobjak es csak varosban hiker boxokbol kolcsonveve hasznaljak, ha viszont ut kozben tomodik el a szuro, akkor igy jartak. Nem kell ezt amugy annyira tulaggodni, bar ha megtehetem csak jol kinezo vizeket szurok, tul koszosaknal tovabb allok, meg egyszer sem tomodott el a szurom. Ezen kivul fontos meg, hogy nem fagyhat meg a vizes membran, a jeg terfogata ugye nagyobb, ez tonkretenne a szurot. Hideg esteken a takaro alatt alszik, velem.

A vizem foleg patakokbol, ritkan tavakbol es cache-kbol van. A sivatagban is voltak patakok, csak epp, hogy folytak, sok volt a cache. A Sierraban mindenhol volt patak, folyo es to, azota a helyzet nehezebb. Sok az alig csorgedezo patak, ezek is messze vannak egymastol. Kellenek a kreativ megoldasok.

Amikor sokaig nincs viz, a patakok kornyeke egeszen forgalmas szokott lenni, akkor is ha nincs turazo a kornyeken. Rengeteg fele darazs, meh, lepke es minden egyeb rovar. Korabban a kozelebe sem mentem volna olyan helynek, ami ennyire zummog, itt nincs sok lehetosegem. Nem bant senki, mindenki ugyan azert van itt, mint en: szomjasak.

Az esti satorhelyem is egy cache mellett volt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.