48. Nap – 06.03

Megtett tav: 30 km

‘Hi, how are you?’ – szol az udvarias angol koszones, amit az elsok kozott tanul meg mindenki. Otthon neha csak idohuzasnak erzem, foleg munka kozben, ha csak gyorsan meg akarok kerdezni valamit (persze, jo dolpg a small talk, de na…). Itt a turan ez hatvanyozottan ertelmet nyert. A sivatagban a melegben volt aki rosszul lett, esetleg elfogyott a vize/elelme. Mar a koszonesnel kiderul, ha tenyleg gond van.

Ma talalkoztam egy turazoval aki az osveny szelen fekudt, es lathatoan nem volt jol. Bar nem mondta eloszor, haromszor kellett rakerdeznem, hogy biztos jol van-e, utana bevallotta, hogy igazabol nincs jol. Gondoltam a magassag, megiscsak 3000m korul vagyunk, itt mar elojohetnek problemak. Kiderult, hogy nincs vizszuroje es valoszinuleg elkapott valami fertozest. – ??? Hogy lehet kijonni a vadonba vizszuro nelkul? Aki azt hiszi van az a tiszta viz amit nem kell szurni nezze meg a Lappfoldi Odusszeia 3 c. finn vigjatekot, amit amugy is ajanlok. Van benne egy jelenet egy ’tiszta’ hegyi patakbol ivasrol, garantaltan elmegy a kedved a szuretlen vizektol. Pont egy patak kozeleben voltunk, megszurtem neki az osszes vizkapacitasat, adtam neki B6 vitamint hanyas ellen es felajanlottam, hogy masszuk meg az elottunk levo hegyet abban a tempoban, ahogy neki kenyelmes.

Orult neki es tenyleg nagyon lassan, nagyon sokszor megallva feljutottunk a tetore. Adtam neki meg gyomornyugtato teat, szinte az osszes vizemet (magamnal hagytam nehany decit, hogy epp el tudjak jutni a kovetkezoig) majd az altala megirt, szuleinek szolo uzenettel  – amiben az allt, hogy kesve er a kovetkezo allomasra – elindultam a 20km-re levo pont fele, ahol allitolag volt egy kis terero. Aggodtam, hogy ott hagyhatom-e, de azt mondta most mar jol lesz. Az osveny innentol lefele haladt, elelme meg boven volt eleg es a kovetkezo patak is csak 10 km-re volt, inkabb vigyem az uzenetet a szuleinek, hogy ne aggodjanak.

Fentrol amugy a tavolban mar latszottak a Sierra hegyei (kepen sajnos kevesbe kiveheto).

Mar ment le a nap mikor eljutottam a pontra ahol volt terero. Ra lehetett latni az Owens valleyre es szemben a Death Valleyre is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.