51. Nap – 06.06 – Mt. Whitney basecamp

Megtett tav: 26 km +2 off trail

Este az elso igazi Sierra-beli tonal aludtunk, egesz szep volt a napfelkelte.

A cel az volt, hogz minel kozelebb jussunk Mt. Whitneyhez, ami a kovetkezo nap celja. Pat is megkapta vegre a trail nevet: elhagyta a szemuvege egyik lencsejet, igy o mostantol Pirate, vagyis kaloz.

10.000 lab (3048 m) felett a legtobb reszen a Sierraban tilos tuzet gyujtani, az elmelet az, hogy a fa veszhelyzet esetere kell.

Sok szabaly van meg ezen kivul, nagyon sok to mellett egyaltalan nem lehet kempingezni, de tul kozel sehol sem engedik. Alapbol a turazashos kell ugye engedely, a PCT-n 500 merfold felett, ezen kivul ha Kaliforniaban szeretnek tuzet gyujtani vagy csak a kis gazfozomet hasznlni ahhoz is engedely kell. Sok parkoloban lattam mar, hogy nem lehet csak ugy megallni, ‘recreation pass ‘kell az autoknak. A nap vegen az osveny osszert a JMT-vel (John Muir Trail). Ez is a Sierran megy keresztul, de rovidebb (338 km), sok helyen a PCT-vel egyutt halad. Allitolag nehezebb engedelyt szerezni ra, mint a PCT-re. (Az vajon milyen?? Osszehasonlitaskepp a PCT-re olyan jo engedelyt szerezni, mint a BME-n felvenni a Gyogy- es strandfurdok szabvalt, amivel ingyen lehet furdokbe menni Budapesten. Aki nem tudj milyen: a meghirdetett idopontban ott kell ulni a gepnel 2 megnyitott bongeszovel es egy telefonnal, bekeszitve a tobb logint ha mar veletlenul kijelentkezett volna, es F5-ot nyomogatni masodpercenkent.)

Sajnos nem sikerult annyira kozel erni Whitneyhez amennyire szerettem volna. Betett az akklimatizalodasnak az, hogy eltoltettem egy kis idot 1000 meter kornyeken lent a volgyben. Tegnap nem ereztem semmit egy kis nehez legzesen kivul, de nem is mentunk sokat. Ma semmi energiam nem volt, hiaba tudtam, hogy a szukseges kaloriat megettem. 3100-3500 m kozott voltam egesz nap, a nap vegen 1km-es szakaszon haromszor kellett megallnom pihenni. Teny, eddig a leghosszabb es legmeredekebb szakaszok voltak mind felfele, mind lefele. Ez mar hasonlit a Kektura nehany reszehez :).

Az elagazo utan elmentunk az elso nagyobb kempinghelyig es ott aludtunk.

Mostantol nincs hivatalos viz riport, mindenhol van viz. Hozza kell szoknom, hogy nem viztol vizig turazunk es nem kell folyton szamolgatnom mennyit kell magammal vinnem. A taska emiatt konnyebb, de a bear canister es microspikes sulya miatt olyan, mintha folyamatosan lenne nalam plusz masfel liter viz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.