58. Nap – 06.13. – Pinchot Pass

Megtett tav: 21 km

A gyomrom nem lett teljesen jol, de nem lehet mast tenni mint haladni, igy mentem tovabb. Ha egy helyben maradok azzal csak rontok a helyzeten.

Rajottem amugy ut kozben, hogy mik ezek a pass-ok. Persze, akar meg is nezhettem volna indulas elott, de az tul egyszeru lett volna, es az is lehet, hogy jobban feltem volna. Ezek bizony hagok. Mar tul vagyok egy 4000m-es es egy 3700m-es hagon, hatra van meg 2 3700-as es tobb kisebb (de 3000 feletti).

Mara a 3. magas hago a cel, ha jok vagyunk a kovetkezo is meg lehet, ez a ketto kozel van egymashoz.

Indulas utan nem sokkal egy patak mellett megtalaltam Pirate-et, a keze es laba csupa ver volt es epp kapkodva probalta elallitani a verzest, keves sikerrel.

Kiderult, hogy elesett es eleg csunyan felsertette a kezet es a terdet, az egyik ujjan kb 2mm mely vagas volt. Gyorsan eloturtam a zsebembol a ‘majd egyszer valamire jo lesz’ koteldarabot es rakotottem egy zsepit a legjobban verzore, a tobbi mar egyszerubb volt. A sebfertotlenito es tapaszok nyilvan a taska aljan voltak, de gyorsan kiturtam es ellattunk minden sebet. Az elsosegely felszerelesemet eddig a vizholyagok apolasan kivul szerencsere *kop-kop* csak masok segitesere hasznaltam. Amugy nem igazan tudom mit csinalnek ha valakinek komoly baja lenne korulottem. Talan megvarnam az eslo arra jarot akinek van Garminja (olyan GPS jelado amivel lehet uzenni is a kulvilagnak, akkor is, ha nincs semmi telefon halozat – mas, kulon fizetos halozatot hasznal), es rajta keresztul segitseget hivnek. Szerencsere eleg sok embernek van es mindig jol lathato konnyen hozzaferheto helyen, hogy ok is konnyen segitseget tudjanak hivni ha gond van.

A hago fele vezeto ut most is havas volt, igy nagyon lassan haladtunk, cserebe gyonyoru voros hegyek mellett haladtunk el.

A teton talalkoztunk egy mormotaval, amik amugy eleg gyakoriak errefele.

Ezen a kepen pl 3 is van.

Hatarozottan jobbam tetszenek, mint a csorgokigyok, amiktol zsigerileg kiraz a hideg. Cuki szoros emlos, ugralva fut. A kajat mondjuk tole is felteni kell, allitolag egesz zsakokat tudnak lenyulni (nem am mint az eger ami csak pici lyukat rag).

A nap tobbi reszen rengeteg volt a folyon atkeles. Atkeltunk azon a folyon is, ahol tavaly meghalt az egyik lany, iden nem volt kulonosebben nehez. Teny, az eddigi legmagasabb volt a vizallas (combkozepig ert), de volt ma egy olyan ami sokkal nehezebb volt pedig csak terdig ert a viz. Ha anya nem olvasna a blogot, azt is mondanam, hogy egy kicsit veszelyes is volt, de mivel tudom, hogy olvassa ezert csak annyit mondok, hogy sima liba volt.

Vagy 7-8szor cseretlem cipot, az utolsonal amire sem az app alapjan sem a magassag alapjan nem szamitottam (minel feljebb vagyunk annal kisebbek a patakok), mar karomkodva dobtam el a botjaimat. Meg szeremcse, hogy itt senki nem ert magyarul :). Vagy a cipocsere, vagy reggel fagyott cipo es zokni. Itt mar hideg van este, igy ma inkabb cserelgettem a cipomet.

5-kor ertunk a hago aljahoz, ami korai a megallashoz, de ahhoz mar keso, hogy tovabb induljunk – a tuloldalon az olvadt ho miatt nagyon lassu lett volna a haladas. Raadasul nem sokkal az ereszkedes utan ujabb folyok (patakok) vartak rank, semmi kedvem nem sotetedeskor, hidegben atkelni rajtuk.

Igy koran, meg boven vilagosban, a nap meg nagyon magasan volt, satrat vertunk. Az eddigi legszebb satrazohely:

El is huztam a sator egyik oldalan az esovedot egesz estere, hogy lassam a hegyeket. Nem erdekelt, hogy ez az eddigi legmagasabb satrazasom (3500m) es valoszinuleg igy meg hidegebb lesz, megerte.

(Hideg volt amugy, minden megfagyott amin nedvesseg volt, de szokas szerint nem faztam.)

Mivel a fahatar felett voltunk az extra kajat, ami nem fert be a bear canisterbe, nem tudtuk fellogatni. Elvileg ilyen extra nem is lehetne, de lehetetlen beleferni ennyi napra. Mormota biztosan probaltam ejszakara kint hagyni mindent aminek szaga volt:

A mai megtett tavval mar biztos, 5 nap alatt ez nem lesz meg. Kicsit jol is jott a gyomrom emelygese, nem voltam annyira ehes. Legalabb marad kesobbre is. Ha viszont a tovabbiakban is csak ennyit tudunk haladni, eleg sulyosan ehezni fogok, 2 napnyi hianyom lesz. Arrol nem is beszelve, hogy azt igertem 5 nap mulva jelentkezek, gondolom aggodnanak otthon ha ezt nem tennem. Mar pedig nem tudok szolni, terero errefele nulla. 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.