90. Nap – 07.15 – Subway cave, Hat Creek Rim

Megtett tav: 35 km

Mivel estere kitisztult az eg, rainfly nelkul aludtam. Rossz dontes volt, epp elkezdtem a reggeli keszulodest mikor egy oriasit dorgott. Szuper. Rakhatom fel az esovedot, mikozben epp indulashoz keszulodom. Hozza kell meg szoknom ezekhez a gyorsan kialakulo viharokhoz.

Az alvohelyemtol nem messze, egy kis off trail turaval eljutottam a Subway cave-hez. Ez egy barlang, ami valaha lava buborek volt. Egy jo nagy bubi. Mikor errefele 30 ezer evvel ezelott lava folyt, a felso resz a levegovel erintkezve megszilardult, kialakult egy legreteg az alul meg folyo lava es a felso reteg kozott. Majd szep lassan az also resz is megszilardult, igy keletlezett a chockapic barlang.

Egy naggyon kiraly barlang. A bejarat a szilardulas kozben beomlott resz, lepcsot epitettek a konnyebb lejutas erdekeben.

Bent rovid seta utan teljes sotetseg. A barlang – ahogy a fenti terkepen is latszik – egy hosszu cso, egyik oldalon be, masikon ki. A ket vege kozott majd fel kilometer van, a kozepso reszre egyaltalan nem jut feny. Mikor voltal utoljara teljesen sotetben? Nem volt semmilyen beszurodo fenyforras. Ilyenkor azt hiszed, hogy latsz valamit, de igazabol csak odakepzeled azt, amit legutoljara lattal amig feny volt. A fejlampam a reggeli esos keszulodes miatt nem a megszokott helyere kerult, hanem a taska aljara igy telefonnal vilagitottam. Legbelul a lampa fenyenel latni lehetett a levego nedvessegtartalmat.

Volt egy-ket resz ahol a barlang kiszelesedett es a gyenge telefonfenynel nem lattam merre van a fo irany, de emlekeztem a keprol a barlang alakjara igy mindig egybol a jo utat valasztottam. Eszembe jutott, hogy itt akar felhetnek is, tokeletes horror film alapanyag: egyedul vagyok egy par szaz meter hosszu teljesen sotet barlangban, de nem ereztem felelmet. Ajaj. Mi kell majd ahhoz a tura utan, hogy megkapjam a szukseges adrenalin mennyiseget?

Volt kicsi bubi is:

A nap tovabbi resze tulajdonkepp sivatag 2.0 volt. Terveztem a korai indulast, mert tudtam, hogy meleg szakasz jon, de a vihar miatt megcsusztam es a barlang is annyira jo volt, hogy vagy 1 oram rament. Arnyekban volt 34 fok, a kornyekre hosegriasztast adtak ki pont ezekre a napokra es volt, hogy 6 liter vizet cipeltem magammal. Egy fennsikon haladtam arnyek nelkul, sokan ejszaka csinaljak ezt a reszt. Ezel azert eleg sok mindenrol le lehet maradni, jo dolog ez a napfeny. Pl. volt egy kis tajekoztato ami bemutatta a kornyekbeli tuzek kiterjedeset. Szepen lehetett latni, melyik erdotuz melyik reszt pusztitotta el.

A fak nem nottek vissza. Sokszor mar nem is nonek, mert melegszik az eghajlat. A tegnapi ill. a reggeli viharok okoztak is par tuzet a kornyeken. Az egyiket lattam is, helikopterekkel probaltak kordaban tartani. A masikrol csak satorallitas utan ertesultem: a satorhelyem mogotti dombon tul, nem tul messze van egy nagyobb. Lattam is egy helikoptert a fejem felett nem sokkal korabban, amiben mar epp nem volt benne az oltashoz szukseges anyag, ki volt nyitva az alja. Hat, marpedig innen tovabb nem megyek – gondoltam magamban.

1) A tuzolto fiutol megtanultam, hogy ezek a tuzek nem egybol lesznek veszelyesek. Este jon a vihar, napkozben felszarad minden es delutan, a nagy melegben tud gyorsan terjedni. Ez mar meg volt, egyelore sem fustot sem tuzet nem lattam.

2) A fennsik szele egy szakadek volt, de nem a sima granit ami egesz eddig mindenhol volt. Itt vulkanikus bazalttombok voltak, nehany kobmeteresek. Arra jutottam, hogy ha nagy gond van a cuccaim ledobasa utan le tudok maszni, ha kell.

3) A nagy meleg miatt kaphattam egy enyhe napszurast. Hanyinger es fejfajas nem volt – ennel azert jobban vedem magam a naptol, de csak fekudni tudtam. Komoly energia es rakeszules kellett ahhoz, hogy egyaltalan fel tudjam allitani a satram.

4) A satorhelyemrol – ahogy amugy egesz nap a szakaszon – latszott 2 aktiv vulkan is: Mt. Lassen, amit epp elhagyok es Mt. Shasta ami fele kozeledek.

5) A kovetkezo biztos satorhely legalabb 1 ora gyaloglas lett volna, ennyi energiam nem volt.

Igy maradtam a helyemen, vacsiztam a naplementeben es a sator esovedojet mindket iranybol elhuztam ejszakara. Igy egyik iranybol a tuzet, masik iranybol a lehetseges vihart tudtam szemmel tartani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.