122. Nap – 08.16. – Timberline lodge

Megtett tav: 34 km

9 km felfele maszas utan meg idoben, 9:30-kor megerkeztem a celomhoz.

Volt meg egy oram, hogy kihasznaljam a svedasztalos reggelit, 7:30-tol 10:30-ig volt nyitva. Csatlakoztam a Rokak asztalahoz, persze ok mar nem tudtak tobbet enni, mar nyitas kornyeken ideertek. En viszont, a boseg zavaratol azt sem tudtam, mivel kezdjek. Miota turazom, egyszer sem jutottam meg all you can eat kozelebe, ha volt is valamibol korlatlan mennyiseg, nem volt ilyen jo a minosege es nem volt ekkora a valasztek. Ez egy kisebb Trofea volt, reggelivel. Volt minden: peksutik, kolbasz, tojas, gyomolcsok, a legfinomabb erdei gyumolcsos smoothie amit valaha ittam es sokfele edesseg: palacsinta, gofri, kulonbozo szoszokkal. Volt zabpehely is, ahogy igertem, ezt messzirol kerultem :). Sajt nem volt, most eloszor, nem is hianyzott. Valamiert ez az amcsiknal nem reggeli kaja, a deli bufevalasztekban viszont ott volt a sajttal, lattam kintrol. Szerintem a sajt nem kotodik napszakhoz. Na mindegy.

Egy kicsit tullottem a mennyisegen, ahogy az lenni szokott, az utolso nehany falat mar nem kellett volna. Probaltam egy fotelben minel vizszintesebb pozicioba helyezni magam, hogy bent is maradjon amit megettem. Nincs hozzaszokva a gyomrom ennyi johoz. Egy pillanatig sem bantam meg egyetlen falatot sem.

Mikor mar voltam annyira jol, hogy kicsit setaljak, ugy dontottem megnezem az epuletet, csatlakozom a sok turistahoz. Ez mar a Portland kornyekiek nyaralohelye.

Timberline Lodge: A Mt. Hood vulkan oldalan allo epulet nagyon regi, a ’29-es gazdasagi valsag utan epult. Nem akartam mondani, hogy Budapest belvarosanak nagy resze ennel oregebb hazakban lakik. Ez itt az USA nyugati partja, sokan az 1800-as evek masodik feleben erkeztek, vagy kesobb. Tehat egy 40-60 eves ember meg siman meseli a nagyszulei sztorijait a megerkezesrol, epitkezesekrol. Itt nem lehet belefutni par szaz eves romokba, mint a Keken, cserebe ami itt van, az az erintetlen termeszet. Szoval, emlekeztek meg gimibol Roosewelt elnok New Dealjere es ennek a munkahelyteremto programjara? Ezt az epuletet ennek keretein belul emeltek. Sok rekreacios infrastuktrura epult ekkor, a cel az volt, hogy az emberek ne az anyagi vilag javaira fokuszaljanak, csak depressziosak lesznek ha folyton a penztelensegukon keseregnek. Menjenek a termeszetbe, elvezzek a szep tajak latvanyat. Ez olcso, az epitkezesek pedig munkahelyet teremtettek.

Az epulet hires meg arrol is, hogy itt forgattak Hitchcock – Ragyogasanak kinti jeleneteit, van is egy ‘Heres Johnny’ feliratu fejsze amivel lehet pozolni.

A turistaskodas utan ugy dontottem megyek tovabb. Ha eleg sokaig eljutok, legkesobb szombat reggel mar PCT napokon lehetek. Nem tudom az oregoniak miert nem dolgoznak csutortokon (nicsak ki beszel:P), rengeteg dayhiker volt. Szokas szerint ilyenkor lassu a haladas, az egyik tizen par eves kisfiu aranyos volt: szo szerint leesett az alla, mikor elmondtam, Mexikotol jottem, gyalog.

Egy kisebb folyon atkeles: a kepen a Rokak ket tagja, Dinoman as Driver.

Az atkeles utan egy apuka es a kisfia epp futottak felem: medvet lattak a satorhelyuk mellett, vizszures kozben a folyonal. Ahonnan ok elfele futottak, abba az iranyba indultam el hatarozottan, kivancsian. Medve? Szeretnek medvet latni! Nem volt akkora szerencsem, a medvenek semmi nyoma nem volt. Apuka es kisfia visszamereszkedtek utanam a satrukhoz. Remelem minden rendben volt veluk este. Nehany km-rel kesobb, satorhelyemen az utanam jovo kovetkezo turazo azt meselte, belefutott egy medvebe, ugyanott a folyonal, ugy kellett elijesztenie az osvenyrol.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.