126. Nap – 08.20

Megtett tav: 32 km

A sok ingyen kaja utan befizettem egy reggelire. Burrito: tortillaba tekert tojas, krumpli, egy huspogacsa, melle egy nagy sultkrumpli es a vegen egy kozepes fagyi.

A nagy csak 1$-ral lett volna tobb. Ha ezt elore tudom… A lengyel lany nem hagyta ki a lehetoseget. Eljen Amerika a hihetetlen kaja adagjaivel es a tru-hiking, ami az egy nap alatt elegetett kaloriakkal lehetove teszi, hogy ezeket kovetkezmenyek nelkul megegyuk.

fagyi

(Forras: Facebook)

Oregon laposabb volt mint a korabbi szakaszok, voltak nagyon egyszeru reszek, de osszessegeben nem jelentenem ki, hogy konnyu. Ha gyorsan at akarsz erni rajta, akkor a mar emlitett kimerultseghez vezet a napkeltetol napnyugtaig turazas. Egy nap amugy siman eleg volt pihenesre, ma mar nagyon mehetnekem volt :).

Washington ujra a megszokott PCT lesz, fel-le, fel-le,hosszabb egyenes szakaszok nelkul:

Jelenleg Washingtonban 3 helyen van lezarva az PCT erdotuz miatt. Egyiknel sem az osveny eg, csak eleg kozel vannak hozza. Itt lehet tajekozodni az aktualis lezarasokkal kapcsolatban. Az elso erinti a mostani 7 napos szakaszomat. Kijeloltek egy kerulo osvenyt, de az is kigyulladt. A kerulo keruloje sem jelentosen hosszabb, mint az eredeti PCT, de allitolag meredek es nincs jo allapotban, plusz hozzajon egy par oras ‘road walk’, fouton setalas. Pesszimista velemenyek szerint egy plusz nappal kellene szamolni a szakaszt, ennel azonban mar jobban bizom magamban, csak a szokasos puffer lesz nalam.

A masodik lezaras a legutolso allomasom, Stehekin elott lesz, a harmadik, a legfontosabb: jelenleg a PCT Kanada elotti resze is le van zarva. Ez azt jelenti, hogy ezen az osvenyen setalva nem tudok eljutni a hatarig. Van egy kijelolt masik osveny, amivel el lehet jutni a hatar egy masik pontjahoz. Ehhez plusz engedely kell (csak ahhoz, hogy ezen a szakaszon turazhass), valamit itt kotelezo a bear canister vagy az etelek fellogatasa. Az engedelyt csak szemelyesen lehet igenyelni (online is lehetett valamikor meg az ev elejen, de azok mar reg elfogytak) es korlatozva vannak napi szinten es allitolag eves szinten is. Igy kerdeses, hogy mire eljutok idaig lesz-e meg egyaltalan, vagy tudok-e szerezni az idokorlatomon belul. Ne aggodjatok, a celom az volt, hogy gyalog eljussak Mexikotol Kanadaig. Ha ez nem nem a PCT lesz a vegen, hanem beton uton kell setalnom, hat akkor betoton fogok setalni. Ez nem tart vissza. Az elmult 126 nap alatt vegig az almomat eltem es teljesen mindegy melyik pontjat erem el a hatarnak. Termeszetesen macera, tervezni kell plusz idovel es a bizonytalansaggal.

Akit esetleg erdekelnek a reszletek:

1. A repulom haza Vancouverbol megy, igy at kell majd jutnom Kanadaba. Ehhez meg az indulas elott 2 honappal igenyelni kellett egy ‘Canada entry permit’-et, ami feljogosit arra, hogy mindenfele hatarellenorzes nelkul csak ugy besetaljak az USA-bol Kanadaba. Csak es kizarolag a PCT-n hasznalhatom, mas osvenyen nem mehetek at. Erre kulon felhivtak a figyelmet a lezaraskor. Borton, ill. Kanadabol valo kitiltas is lehet a kovetkezmenye annak, ha ezt megszegem. Az engedelyhez mindent meg kellett adni: milyen szinu a szemem, hajam, milyen magas vagyok, hany kg es melyik rasszhoz tartozom. Hol laktam az elmult 5 evben, mennyi keszpenz lesz nalam, mennyi a bankkartyamon, mikor fogom elerni a hatart es meddig maradok az orszagban. Nyilvan, februarban meg fogalmam sem volt mennyi kp lesz nalam es mikor fogom elerni a hatart. A kanadaiak ezt ha elfogadjak kinyomtatjak, lepecsetelik es alairjak, majd visszaszkennelik. Eljen a burokracia. Hiresek arrol, hogy hetekig kepesek ulni a valaszon, hogy a hazautaddal meg nehezebb legyen tervezni. Ha nem engedelyezik, az a scenario lep eletbe ami most is: a hataron (amennyiben osvenyen ered el) vissza kell fordulni, visszaturazni az elso utig Harts Passig (kb 50 km), innen lehet tovabb stoppolni vagy egy hivatalos hataratkeloig, vagy egy nagyobb varosig.

A lenyeg, most mindenkepp a visszaturazassal kell terveznem.

2. Ezek utan a PCT eszaki vegen levo monumenthez is el szeretnek majd jutni, ami a legnehezebb resz lesz. A legutolso autoutol (Harts Pass) a legkozelebbi hivatalos hataratkelo kb 3 ora autout, nem szamolva azzal, hogy stoppal ez valoszinuleg nem egy fuvar lesz. Ezek utan jon a nehezebb resz, eljutni Manning Parkba a kanadai oldalon. Ez kb 13 km-re a hatartol helyezkedik el, nem egy vilagkozpont, igy nehez fuvart talalni. 13 km delre a hatarig, majd vissza, az plusz fel-1 nap.

3. Ha ez kesz, stoppolhatok is Vancouverbe a repterre.

Az eredeti tervemhez kepest plusz 3-4 nappal tervezek emiatt.

Indulasnal osszefutottam 3 sraccal akikkel meg Eszak-Kalifornia vegen talalkoztam: Gargoyle, HappyFeet, Surge. Mar akkor kiszurtam oket, mind a harmuknak rendes (nem ultra light hatizsakja) van. Ez eleg ritka, ilyen a maganyos turazoknak szokott lenni (mint nekem), de pl a 3 lanynak is akikkel huzamosabb ideig egyutt haladtam, rendes turahatizsakja volt (Surgeon, Mouse, Thumb). Nem jelent ez sok mindent, csak azt, hogy van esely arra, hogy hasonlo lesz a temponk.

Oregon es Washington hataran talalhato az Istenek hidja.

Szimbolikus jelentoseggel bir, nem csak e neve miatt. Ez jelzi az utolso szakasz kezdetet. Kulonleges erzes eljutni a legutolso nagyobb merfoldkohoz. Innen mar tenyleg nincs, ami visszatartana abban, hogy elmenjek a vegeig. Jarda nincs, a forgalomban kell atsetalni a tuloldalra. Atkelve a hidon, tenyleg ereztem, hogy kozeleg a turam vege. ~830 km van hatra, ‘csak’ kicsit tobb, mint egy El Camino. Tul gyorsan haladtam at Oregonon, hogy erre felkeszuljek. Ujra osszefutottam Wallettel, a nemet sraccal akivel motivaltuk egymast, hogy bar delben indultunk, masszuk meg a teljes hegyet es a kovetkezo vizforrasig is eljussunk, igy hiaba indultam keson, 32 km-t haladtam. Az osveny a folyo ezen oldalan hirtelen megvaltozott, mintha egy dzsungelben haladtam volna vegig. Este pedig sajat dontesem volt a cowboy camping, egy folyomederben, a suru novenyzet alatt. Erezni es elvezni akarom minden egyes pillanatat annak, hogy a termeszetben elek.

A cipoim egy nap turazas utan:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.